Kadın liderliğini ilerletmeyi ve küresel çapta eşitliği savunmayı misyon edinen Uluslararası Kadın Forumu (IWF), Vispera Kurucu Ortağı ve Eş-CEO’su Prof. Aytül Erçil’i başarılarından ötürü Fark Yaratan Kadınlar Ödülü’ne layık gördü.
Yapay görme ve makine öğrenmesi alanında uzun yıllardır yürüttüğü akademik çalışmaları ve başarılı girişimleri ile tanınan Prof. Aytül Erçil, Uluslararası Kadın Forumu (IWF) tarafından Fark Yaratan Kadınlar Ödülü’ne layık görüldü. Erçil’e ödülü 4-6 Ekim’de ABD’nin Detroit şehrinde yapılacak törende takdim edilecek.
Kadın liderliğini ilerletmeyi ve küresel çapta eşitliği savunmayı misyon edinen IWF tarafından kendisine verilen ödülden mutluluk duyduğunu söyleyen Erçil, “Kadın liderliğini geliştirmek ve profesyonel hayatta yer alan kadın liderlerin birbirlerini desteklemelerini sağlamak üzere çalışmalar yürüten IWF, geçmişi ve misyonuyla çok önemli bir kuruluş. Böyle bir kurum tarafından ödüle değer bulunmak gerçekten mutluluk verici. Kadın liderler olarak iş dünyasının zorlu şartlarında hem birbirimizle dayanışma göstermek hem de başarılarımızla genç kızların hayatlarına dokunarak onları hayal kurmaya teşvik etmek çok önemli. Genç kızlara girişimcilik ve liderlik yolunda rol model alabilecekleri isimleri tanıtabilecek bu tür organizasyonları bu sebeple çok önemli buluyorum.” dedi.
Erçil’in kurucu ortağı olduğu ve Eş-CEO’luk görevini üstlendiği Vispera bugün 35’e yakın ülkeye teknoloji ihraç eden başarılı bir girişim olarak sektörde adından söz ettiriyor.
Prof. Aytül Erçil kimdir?
Aytül Erçil, Türkiye’nin ilk yüksek teknoloji girişimcilerinden biri olup görüntü tanıma ve analiz şirketi Vispera A.Ş.’nin Kurucu Ortağı ve Eş CEO’sudur. Daha önce makine görüntüleme şirketi Vistek (2006)’in kurucusu ve nesnelerin interneti şirketi RebusLabs’ın (2003) kurucu ortağı da olan Erçil aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden lisans (1979), Brown Üniversitesi Uygulamalı Matematik bölümünden yüksek lisans (1980) ve doktora (1983) derecelerine sahip bir akademisyendir. Boğaziçi Üniversitesi BUPAM Örüntü Analizi ve Yapay Görme Laboratuvarı ile Sabancı Üniversitesi VPALAB Yapay Görme ve Örüntü Analizi Laboratuvarı’nın kurucu direktörüdür ve her iki okulun da öğretim kadrosunda yer almıştır. Endeavor girişimcisi olan Erçil; IWEC Foundation 2020 Business Ödülü, META Women in Tech Ödülü, 2019 Selçuk Yaşar Girişimcilik, Yenilikçilik, İnovasyon Ödülü, Kristal Ağaç Yılın Kadın Girişimcisi, Microsoft tarafından verilen Bilgi Teknolojilerinde Kadın Lider Ödülü (2017), ANSİAD tarafından verilen Yılın Kadın Girişimcisi Ödülü (2014) ve Garanti BBVA ile KAGİDER tarafından verilen Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Ödülü’nün (2013) sahibidir.
IWF Hakkında
Uluslararası Kadın Forumu (IWF), dünyanın en başarılı kadınlarının davet edildiği bir ağdır. Profesyonel sektörlerden kadın liderleri; birbirlerini destekleme, kadınların liderliğini ilerletme ve dünya çapında eşitliği savunma ortak misyonuyla bir araya getiriyor. 1974’te New York’ta kurulan IWF, bugün 33 ülke ve 76 yerel Forum’da 7 bin 800’den fazla seçkin kadın liderden oluşmaktadır.
Vispera Hakkında
Vispera, perakende sektöründe mağaza içi uygulama, izleme ve denetim süreçlerinin mükemmelleştirilmesi hedefiyle kurulmuş bir teknoloji firmasıdır. Kendi geliştirdiği görüntü işleme/makine öğrenmesi teknolojisi sayesinde Vispera, sektörde hâlihazırda kullanılan insana dayalı ve hataya açık geleneksel yöntemlerden çok daha hızlı, güvenilir ve maliyet avantajlı perakende uygulama ve denetim çözümleri sunuyor. Vispera, Prof. Dr. Aytül Erçil ve Dr. Ceyhun Burak Akgül tarafından 2014 yılında %100 Türk sermayesi ile kuruldu. Firma, geliştirdiği Vispera Görüntü Tanıma Servisi sayesinde mağazada çekilen raf fotoğraflarından hareketle raftaki ürünleri pozisyonları ve adetleriyle birlikte tanıyor. Bu sayede raftaki ürün bulunurluğu, önyüz sayısı, rakiplere göre raf payı ve planogram uyumunu kontrol ederek SKU düzeyinde detaylı ve aksiyona dönüştürülebilir raporlar üretiyor. Söz konusu hizmet; insan gözünün ayırt edebildiği her ürünü, %96’nın üzerinde kesinlik ile tanıyor. Vispera, manuel uygulamaların bir aya ulaşabilen raporlama sürelerine karşın çok daha hızlı, dolayısıyla uygulanabilir ve çok daha ekonomik çözümler sunuyor.