Perakende sektöründe mağazaların satış ve karlılığını artırmak için kritik rol oynayan ürün çeşitliliği stratejisinin belirlenmesi konusunda firmaların çözüm ortağı olan Simon-Kucher, mağaza gruplamasını ve ürün çeşitliliği yönetimini optimize etmek için iki ana aşamalı bir yaklaşım geliştirdi. Öncelikli olarak tüketici davranışlarını derinlemesine analiz ederek mağazaları doğru şekilde gruplamayı öngören bu yaklaşıma göre, ikinci aşamada veri bazlı ürün segmentasyonu ve alokasyonu yaparak, her mağazaya uygun ürünler belirleniyor. Bu sayede, mağaza performansını ve müşteri memnuniyetini artırırken, operasyonel verimliliği de sağlamak mümkün oluyor. Örneğin, önde gelen bir süpermarket zinciri, bu stratejinin uygulanması sonucunda doğrudan %3 gelir artışı gözlemlemiştir ve bir uzman perakendeci, mevcut mağaza ağını segmentlere ayırarak ve her segmente doğru ürün çeşitliliğini sağlayarak brüt karlılığını 1.5 ila 3.5 pp arasında artırmıştır.
Maliyet yönetimi konusunda da portföy sadeleştirme yönteminin kullanılabileceğini öngören Simon-Kucher, SKU rasyonalizasyonu ile firmaların karlılıklarını optimize edebilmelerine yardımcı oluyor. Simon-Kucher’in geçtiğimiz sene Türkiye’nin önde gelen perakende zincirlerinden biri ile gerçekleştirdiği bir çalışmada, ana mağaza formatlarının portföylerinde %15 sadeleşme ile ciroda kayıp olmadan %1.2 karlılık artışı ve stok tutma süresinde 6.5 gün iyileşme sağlanmıştır. Portföy küçülmelerinde karlılık ve ciro hedeflerinden ödün vermeden stratejik adımlar atılabileceğini işaret eden Simon-Kucher, ayrıca yeni kategori geliştirme stratejileri sunarak, perakende sektöründeki oyunculara piyasa trendlerine dayalı yönlendirmeler yapabiliyor. Bu sayede firmaların finansal potansiyellerine daha hızlı ve sürdürülebilir şekilde ulaşmalarının önünü açıyor.
Simon-Kucher, sunduğu hizmetlerle perakende sektörü oyuncularının, müşterilerini daha iyi bir şekilde analiz etmelerini, iç veriler ve piyasa dinamikleri doğrultusunda ürün çeşitliliği ve kategori stratejilerini sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda planlamalarına yardımcı oluyor. Perakende stratejinizi güçlendirmek için, tüketici davranışlarını derinlemesine analiz edin ve şirket içi verileriyle destekleyerek mağazalarınızı aksiyon odaklı gruplayın. Mağaza bazlı ürün lokasyonuyla ürün çeşitliliğinizi doğru bir şekilde kullanın ve portföy sadeleştirme ile maliyetleri azaltın. Yeni kategori geliştirme stratejilerini uygulayarak finansal potansiyelinizi ortaya çıkarın ve organizasyonel, kültürel ve dijital sağlayıcılarla stratejinizi destekleyin. Bu yaklaşımlar sayesinde, firmaların finansal potansiyellerine daha hızlı ve sürdürülebilir şekilde ulaşmalarının önü açılıyor.