Türkiye’nin teknoloji devi Vestel, sürdürülebilir bir geleceğin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirdiği ürünleri, Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilecek Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (IFA 2023) dünya sahnesine çıkarttı.
Türkiye’de sektörünün ihracat şampiyonu Vestel, bu yıl 31’inci kez Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (IFA 2023) üstün teknolojili yeni nesil ürünleriyle yer alıyor. Vestel, 3 bin metrekare alana kurulu sergi alanında bu yıl da tüketici elektroniği, beyaz eşyalar, akıllı ürünler, elektrikli araç şarj cihazları, profesyonel ekranlar, otomotiv ve batarya çözümleri gibi pek çok dalda geliştirdiği ürünleri dünya sahnesine çıkarıyor.
Bu yıl da fuarda akıllı teknolojilere sahip, ödüllü tasarımlara sahip ürünlerle yer aldıklarının altını çizen Vestel CEO’su Ergün Güler, hayatı kolaylaştıran, erişilebilir akıllı ürünler üreten, sosyal ve çevresel fayda sağlayan bir teknoloji şirketi olma vizyonuyla çıktıkları yolda sürdürülebilirliği tüm süreçlerine entegre ettiklerini belirtti. Zorlu Grubu’nun sürdürülebilirlik stratejisi Akıllı Hayat 2030 kapsamında teknolojinin gücüyle tüm değer zincirinde insan odaklı dönüşümü gerçekleştirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Güler, “Amacımız 2050 yılına kadar tüm değer zincirinde net sıfıra ulaşmak ve sürdürülebilir geleceğin ihtiyaçlarını karşılayan çözümler geliştirmek” diye konuştu.
Özellikle son yıllarda üretimde enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı, kaynak verimliliği ve su yönetimine odaklandıklarını kaydeden GülerErdoğan, “Vestel bugün gelecek için, geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanan, tehlikeli kimyasallardan arındırılmış, dayanıklı, onarımı kolay, enerji ve su tasarruflu ürünler tasarlıyor” dedi.
Vestel’in bugün beşeri sermaye geliştirme uygulamalarını, toplumsal cinsiyet eşitliğini, insan haklarını ve toplumsal faydayı temel ilkeleri olarak benimsediğini vurgulayan Güler, “2021’de dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan ‘Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin (UNGC) imzacısı olduk. Sürdürülebilirlik yolculuğumuza geniş tedarikçi ekosistemimizi dahil etmek ve sürdürülebilir üretimi teşvik etmek amacıyla başlattığımız ‘Vestel Tedarikçi İzleme ve Geliştirme Programı’ ile etki alanımızı genişlettik” ifadelerini kullandı.
VeeZy’nin sınırları genişliyor
Güler, bu yıl fuarda tanıttıkları tüm akıllı ürünlerin, Vestel’in sınırlarını genişlettiği VeeZy ekosistemine dahil edildiğini söyledi. Yeni akıllı ürünlerle birlikte artık bir ‘yaşam ekosistemi’ halini alan VeeZy üzerinden kullanıcılar televizyon, konut tipi elektrikli araç şarj cihazı, beyaz eşya gibi ürünleri tek bir uygulamadan yönetiyor.
İş ortaklarının, uygulama ekranından kullanıcıları kendi internet sitelerine veya alışveriş sitesi bağlantılarına yönlendirmelerine imkân tanıyan VeeZy, kullanıcıların aylık enerji tüketimlerini de kontrol edebilmelerini sağlıyor. Vestel VeeZy akıllı yaşam ekosistemini yurt içinde ‘EvinAklı’ adıyla kullanıma sunuyor.
Vestel aynı zamanda geçen yıl, tüketicilere güvenli ve birlikte çalışabilir bir bağlantılı ev ekosisteminde daha fazla seçenek sunma misyonuyla 2021’de uluslararası lider teknoloji şirketleri tarafından kurulan Home Connectivity Alliance (HCA) platformunun yönetim kurulu üyesi olmuştu. Bu iş birliğiyle VeeZy uygulaması, IoT alanındaki standartlaşmayı sağlamak adına dünyanın önemli teknoloji üreticilerinin de kullanımına sunuluyor.
Dünyada bir ilk: Vestel, Samsung ve LG iş birlikleriyle, akıllı yaşam ekosistemi kullanıcılara sunuluyor
Vestel, HCA üyeliği kapsamında ilk iş birliğini gerçekleştirdi. Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden Samsung ile yapılan iş birliği kapsamında, HCA altyapısı kullanılarak, iki şirketin akıllı ürün ve uygulamalarının entegrasyonu sağlandı. Buna göre, Vestel’in VeeZy uygulamasından Samsung’un tüm akıllı beyaz eşyaları ve Vestel’in ürettiği tüm akıllı beyaz eşyalar ise Samsung SmartThings mobil uygulamasından karşılıklı olarak kontrol edilebilecek. Diğer iş birliği ise yıl sonunda LG ile aynı kapsamda devreye alınacak. HCA altyapısı kullanan VeeZy ve LG ThinQ uygulamaları ile her iki firmanın da akıllı beyaz eşyaları karşılıklı olarak kontrol edilebilecek. IoT ekosisteminin küresel bir paydaşı olmaktan gurur duyduklarının altını çizen CEO Güler, “Tüketicilere daha uyumlu, daha akıllı bir hayat deneyimi sunma hedefiyle yönetim kurulunda yer aldığımız HCA çatısı altında ilk iş birliğimizi gerçekleştirerek dünyada bir ilke imza attık ve HCA altyapısını kullanarak Samsung ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Bu önemli teknolojik gelişme, akıllı yaşam için de bir dönüm noktasını ifade ediyor. Samsung ile entegrasyonumuzu takiben, yıl sonunda LG ile de entegre olacağız. ThinQ uygulaması üzerinden, kullanıcılara akıllı ev araçlarını kullanabilecekleri bir konfor alanı yaratacağız. Akıllı cihazların vaadi tek başına değil, bağlanabilirliğin yüksek seviyede olduğu yeni bir deneyim sunmak. Bu cihazlar hayatımıza gireli epey zaman oldu. Ancak, farklı marka ürünlerin birlikte çalışabilmesi kritik bir eşikti. Şimdi sahip olduğumuz teknolojiyle yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönemin önemli bir paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Rekabetçi EVC çözümlerimiz artıyor
Sürdürülebilirlik yaklaşımı kapsamında elektrikli araç kullanımın yaygınlaşması amacıyla elektrikli araçlara şarj çözümleri sunan Vestel, bu yılki IFA’da da elektrikli araç şarj ünitelerine (EVC) geniş yer verdi. Fuarda EVC01, EVC04, EVC06, EVC10 ve EVC3HP gibi ürünlerin yanı sıra elektrikli bisiklet bataryaları, telekom ESS bataryası, konut enerji depolama çözümleri ve 2024 yılında kullanıma sunulacak konteynerli enerji depolama sistemi yer aldı. Vestel EVC’leri yapılan global iş birlikleriyle halihazırda Avrupa’nın elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasında kritik rol oynarken, tüm batarya çözümleri ile bireylerin yeşil ekosisteme katkıda bulunmasını sağlıyor.
Güneş enerjisiyle evde yeşil enerji
Vestel’in fuarda sergilediği konut enerji depolama çözümleri, evlerde kurulan güneş panellerinin ürettiği fazla enerjiyi verimli şekilde kullanmayı sağlıyor. Depolanan enerji istendiğinde veya herhangi bir elektrik kesintisi durumunda tüm elektronik cihazları sorunsuz şekilde kullanmaya imkan tanıyor.
Modüler tasarımı, tüketici ihtiyaçları kapsamında kolay kurulum ve farklı kapasite seçenekleri sunan Vestel, konut enerji ve invertör çözümleri, hızlı şarj, uzaktan kumanda ve modül seviyesini optimize eden özellikleri ile hem güvenli hem de uzun ömürlü bir enerji seçeneği sunuyor.
Evlerde gıda israfına son
IFA’daki 3 bin metrekarelik devasa Vestel alanında bu yıl enerji ve su verimliliği sağlayan ve gıda israfını önleyen çok sayıda ürün ve teknoloji öne çıktı.
Bunlar arasında minimum enerji tüketen ve sessiz performans sergileyen A Sınıfı 60cm No Frost Kombi Buzdolabı Ailesi, gıdaların raf ömürlerini ortalama sekiz kat artıran Vakum Teknolojili Buzdolabı, yoğurt, ekmek hamuru, kefir, sirke ve turşu gibi farklı yiyecek ve içeceğin zahmetsizce fermente edilmesini sağlayan Maya Buzdolabı, gıdaların besin değerini korumak için güneş ışığını simüle eden VitaMod, sensörleri ve akıllı takip sistemi ile depolanan gıdaların ağırlığını, son kullanma tarihlerini ve tazelik seviyelerini doğru şekilde izleyebilen IntelliShelf teknolojisi ilk dikkat çekenler oldu.
Buzdolabındaki yumurtaların envanterini ve tazeliğini takip etme zahmetinden kurtaracak bir diğer teknoloji ise IntelliEggControl. Bu teknolojiye sahip ürünlerde yer alan sensörler sayesinde her bir yumurtanın raf ömrünü izlemek mümkün.
DuoMode Teknolojisi buzdolabı dondurucu bölmesi kullanımında esneklik sağlıyor. Bu teknolojiyle kullanıcı, ihtiyacına göre dondurucu ve soğutucu arasında geçiş yapabiliyor.
‘Epochal’ ile gıda israfı azalıyor
Çok işlevli yapısı ve zarif tasarımıyla benzersiz bir ürün olan Epochal, Vestel’in IFA’da en çok dikkat çeken teknolojilerinden biri oldu. Deyim yerindeyse ‘hepsi bir arada’ konseptinde tasarlanan ürün, fermantasyon, soğutma ve kiler saklama işlevlerini bir araya getirerek mutfaklarda keyifli bir deneyim vadediyor. Vestel’in üstün soğutma ve fermantasyon teknolojisini bir arada sunan ürünün en öne çıkan özelliği kiler fonksiyonu. Bu özellik, bakliyat ve benzeri gıdaların daha uzun süre taze ve lezzetli kalması için mükemmel saklama koşulları sağlıyor. Ephocal, gıda israfını önleyerek sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak.
360º Taze Hava Teknolojisi ise homojen sıcaklık dağılımı sağlayarak buzdolabının her köşesinin eşit soğutulmasını sağlarken, nem seviyesini yüzde 90’a kadar koruyarak meyve, sebze ve çabuk bozulan yiyecekleri 21 güne kadar taze tutmak için optimum ortamı yaratıyor.
Buzdolabında IntelliColdZone bölmesi, et, balık vb gıdaların yarı donmuş olarak 3 haftaya kadar taze kalmasını sağlarken buzdolabından çıkarıldıklarında çözdürülmeye gerek kalmadan kullanılabilmesine olanak sağlıyor.
Teknolojiyi bir üst seviyeye taşıyan TV çözümleri
Vestel’in bu yılki IFA’da en çok ilgi gören ürün ve teknolojileri arasında TV’ler de yer aldı. TV platformları alanında öncü Amerikan içerik platformu TiVo destekli Vestel’ler, izleyicilerine sürükleyici bir izleme deneyimi sunan Vestel OLED TV, geleneksel TV’lere göre daha fazla arka aydınlatma bölgesiyle karmaşık ve hassas bir görüntü üreten MiniLED TV, DC1-P3 renk gamının yüzde 95’ini kapsayan, daha kesin tanımlanmış ve gerçekçi renkler üreten Vestel Quantum Dot TV, 7680×4320 piksele sahip 8K TV, koruyucu kılıf içinde taşınabilen ve pille çalışan Vestel Taşınabilir TV, Z Kuşağı’nın mobil yaşam tarzına uygun şekilde tasarlanan ‘TV with ME’, IMAX ve DTS’nin en iyilerini buluşturan IMAX Enhanced teknolojisi ve kullanıcılarının uzaktan kumandalarını almadan her odadaki izleyiciler için görüntü kalitesi deneyimlerini her an akıllı şekilde optimize etmesine imkân tanıyan Dolby Vision IQ teknolojisi ziyaretçilerin büyük beğenesini kazandı.
Kurutma sırasında oluşan suyu yıkamada kullanıyor
Vestel bu yıl fuarda yıkayıcı grubu ürünleri ve teknolojileriyle de dikkat çekti. Çamaşır kurutma işlemi sırasında yoğuşan suyu değerlendirmeye imkan tanıyan Su Geri Kazanım Sistemi, bireylerin su ayak izini azaltmalarına destek olacak. Bu teknolojiyle, kurutma makinesinde biriken yoğuşmuş suyun çamaşır makinesinde yeniden kullanılması sağlanıyor.
Su kaynaklarını koruyan Aqua Mikrofiber Filtre ile plastik atıklar filtreleniyor
Yıkama sırasında ortaya çıkan ve su kaynakları için tehdit oluşturan plastik mikrofiberleri yakalayan Mikrofiber Filtre, su ve deterjan karışımını 20 farklı noktadan çamaşırlara püskürterek daha verimli bir yıkama sunan Hydroboost teknolojisi, her yıkamadan önce deterjan ve yumuşatıcı ekleme ihtiyacını ortadan kaldıran Dose-On teknolojisi, durulama aşamasında kullanılan suyu depolayıp bir sonraki yıkamada kullanmaya yarayan Waterbox teknolojisi, sürdürülebilirliği ana odak noktasına alan yeni G Serisi çamaşır makineleri öne çıkan ürün ve teknolojiler. G Serisi aynı zamanda tasarım konusunda da iddialı. Benzersiz bir yıkama deneyimi için tasarlanan kontrol panelleri ve tambur deseni bulunduğu alana ayrı bir hava katarken, A sınıfına göre yüzde 50’ye varan ciddi bir oranda enerji tasarrufu sağlayan Rainfall Teknolojisi ile donatılmış.
İşlenmemiş plastik kullanımı her yıl daha da azalıyor
İklim değişikliğiyle birlikte çevreye yönelik en büyük tehditlerden biri olan plastik kirliliğine karşı, 2020- 2023 yılları arasında, Türkiye’deki İş Dünyası Plastik Girişimi’nin (İPG) bir parçası olarak 10 bin 799 ton plastik azaltmayı taahhüt eden Vestel, ilk çalışmalarıyla çalışmalarıyla 2021 – 2022 yıllarında 9 bin 735 ton işlenmemiş plastik azaltımı gerçekleştirdi. Vestel buna ek olarak, beş ton plastiği; zeytin çekirdeği atıklarından oluşan biyolojik bazlı plastiklerle değiştirdi.
Kırışıklık azaltan Sonic Steam Teknolojisi
Fuarda kurutma sırasında kırışıklıkların azalmasını sağlayan Sonic Steam teknolojisi, geleneksel sistemlere kıyasla yüzde 30 daha hızlı kuruma süresi sunan Thermojet özelliği, her kurutmadan sonra temizlik ihtiyacını ortadan kaldıran ActiveLintClean teknolojisine sahip kurutma makineleri de büyük ilgi gördü. Tüm ürünlerinde olduğu gibi Geri dönüştürülmüş plastik kullanım oranı artırılarak üretilen çamaşır kurutma makineleri Vestel’in sürdürülebilirliğe ve çevre dostu çözümler yaratma hedefiyle de uyumunu gösteriyor.
A sınıfını geride bırakan bulaşık makinesi
Vestel’in Isı Pompası Teknolojisi ile donatılmış bulaşık makineleri, günümüzde en yüksek enerji verimliliği ifade eden A sınıfını geride bırakarak ekstra yüzde 20 daha az enerji kullanımı imkanı sunuyor. Self Heating Teknolojisi ise, bulaşık makinesindeki durulama suyunda bulunan ısı enerjisini kullanarak sürdürülebilir bir kurutma performansı yaratıyor, böylelikle hiçbir enerji boşa harcanmıyor. Vestel’in Dose-On teknolojisi bulaşık makinelerine de entegre edildi. Bu sayede her yıkamada deterjan eklemeye gerek kalmadan, kir ve yükleme seviyesine göre ihtiyaç duyulacak kadar deterjan kullanımı yapılıyor.
Yüzbinlerce ağaç kurtarıldı
Çevresel etkiyi en aza indirme hedefiyle ambalaj tasarımını sürekli olarak geliştiren Vestel, bu kapsamda plastik bazlı ambalaj malzemesi olan EPS kullanımını azaltarak, geri dönüştürülebilir ve yaklaşık 3,5 kat daha az enerji gerektiren karton esaslı malzemelere geçiyor. 2022’de EPS kullanımını 36 ton azaltmayı başaran Vestel, aynı dönemde toplam 22 bin 155 ton geri dönüştürülmüş karton kullanarak 376 bin 635 ağacın kesilmesini de önledi.
Vestel’de bayrak değişimi
IFA’da görev teslimi: Turan Erdoğan, CEO’luk görevini Ergün Güler’e devretti
Vestel üst yönetiminde görev değişimi yaşandı. Son 10 yılı CEO’luk görevi olmak üzere tam 35 yıldır Vestel Şirketler Grubu’nda kritik görev ve sorumluluklarda bulunan Turan Erdoğan, 1 Eylül günü itibarıyla görevi Vestel Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ergün Güler’e devretti.
Gelecekte Vestel Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı olarak şirkete katkı sunmaya devam edecek olan Erdoğan, “Vestel bünyesinde 35 yıldır görevde bulunduğum süre boyunca hem ülkemizin hem sektörümüzün gelişimine katkı sunma amacı taşıdım. Şirketimiz bu süre içinde küresel bir teknoloji şirketi olma yolunda çok önemli adımlar attı. Ülkemizin adını dünyanın dört bir yanına taşıma gururunu yaşadık. Bugün yine uzun yıllardır Vestel bünyesinde önemli görev ve sorumluluklar üstlenen, son 11 yıldır Vestel Ticaret A.Ş.’nin genel müdürlüğünü yürüten Sayın Ergün Güler’e görevi devrediyorum. 24 yıl boyunca Vestel’in gelişiminde önemli rol oynayan kritik görevlerde bulunan Güler’in, sahip olduğu birikim ve tecrübeyle yeni başarılara imza atacağına inanıyorum” dedi.
Vestel CEO’su Ergün Güler ise, “Vestel çatısı altında görev yaptığım 24 sene boyunca Sayın Turan Erdoğan ile yakın çalışma imkanı buldum, önemli kilometre taşlarına eşlik ettim. Bugün IFA gibi sektörümüz ve şirketimiz için büyük önem taşıyan bir organizasyonda, Sayın Turan Erdoğan gibi sektörün önemli ve saygın bir isminden görevi devralmaktan ayrıca mutluluk duyuyorum. Vestel, küresel arenada adını teknoloji ve tasarım yetkinlikleriyle duyurmuş, dünya standartlarının ötesinde üretim anlayışıyla 163 ülkeye ihracat yapan, şirketin her kademesi ve üretimin her aşamasında sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda hareket eden, marka değerini istikrarlı bir şekilde yükselten global bir marka. En öncelikli hedefim sahip olduğumuz başarı grafiğini korumak, ülkemizin en değerli ilk 3 markasından biri olarak adımızı zirveye yazdırmak ve yenilikçi çalışmalarla küresel marka yolcuğumuzu üst seviyelere taşımak” ifadelerini kullandı.