Kozmetik lojistiğinde de uzmanlaşan Capella Logistics’in ihracat taşımaları da yılın ilk yarısında yüzde 15 arttı. Şirketin CEO’su Aytaç Aykanat, “Farklı türlerdeki kozmetik ürünlerini, parsiyel ve komple servislerimizle zamanında ve hasarsız teslim ediyoruz.” dedi.
TÜİK verilerine göre kozmetik ürünleri ihracatı 2020-2023 yıllarında 4 yıl üst üste rekor kırdı. 2024 Ocak-Mayıs döneminde de 1 milyar 217 milyar dolarla rekor serisini sürdüren kozmetik ihracatı, lojistik şirketlerinin de yüzünü güldürdü.
Lojistik sektörünün yenilikçi markalarından Capella Logistics de yılın ilk yarısında kozmetik sektörüne yönelik ihracat taşıma sayılarını yüzde 15 artırdı. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında lojistik hizmetler sunan şirketin CEO’su Aytaç Aykanat, kara yolunun yanı sıra intermodal, deniz yolu ve hava yolu taşımacılığı ile kozmetik sektörüne farklı seçenekler sunduklarını vurguladı.
Aykanat, demir yolu ve Ro-Ro bağlantılı intermodal servisleriyle hem vize sorununun etkilerini minimize ederek teslimatta gecikmelerin önüne geçtiklerini hem de maliyet etkin çözümlerle müşterilerine rekabet avantajı sağladıklarını anlattı.
Yanıcı ve patlayıcı ürünleri de içeriyor
Kozmetik ürünlerin temizlik, güzellik ve makyaj malzemeleri gibi yanıcı ve patlayıcı maddeleri de içeren geniş bir yelpazeyi kapsadığını hatırlatan Aykanat, farklı türlerdeki bu ürünleri, parsiyel ve komple servisleriyle hasarsız teslim ettiklerini belirtti.
Aykanat, kalite ve güvenliğin korunması için kozmetik ürünlerin taşıma ve depolama süreçlerinin büyük önem arz ettiğini de dile getirdi.
Taşıma sırasında uygun ambalaj, sıcaklık ve nem kontrolü gibi uyulması gereken kurallara değinen Aykanat, “Darbelere ve titreşime dayanıklı ambalajlama malzemesi, ürünün içeriğiyle de uyumlu olmalı ve sızdırma yapmamalı. Aşırı sıcak ve soğuktan korunması gereken kozmetik ürünleri, taşıma sırasında ideal sıcaklık aralığında muhafaza edilmeli. Bu ürünlerde en ufak bir bozulma dahi kabul edilemez.” diye konuştu.
Uygun depolama alanı seçilmeli
Kozmetik ürünlerin nemli ortamlardan uzak tutulması ve sık sık nem kontrolünün yapılması gerektiğini anlatan Aykanat, “Yükleme ve boşaltma işlemlerine de azami özen gösterilmeli. Aksi takdirde ürün kaybının önüne geçilemez.” dedi.
Aykanat, depolama sırasında ise temiz, kuru, havadar ve gün ışığından uzak ortamların seçilmesi, ürünlerin raflar üzerinde düzenli şekilde istiflenmesi, ağır ürünlerin alt raflara, hafif ürünlerin üst raflara yerleştirilmesi gibi kurallara işaret etti.