Enerji maliyetleri hızla artıyor. Akıllı binalardaki otomasyon sistemleri ise giderleri büyük ölçüde düşürüyor. Mekatronik Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şeref Gençer, Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri’nin (HVAC) kullanıldığı yapılarda ciddi tasarruflar sağlanabildiğini, faturalarda neredeyse yarı yarıya düşüş gözlemlenebileceğini söyledi.
Enerji maliyetlerinin hızla arttığı günümüzde, akıllı binalar otomasyon çözümleriyle öne çıkıyor. Isıtma ve soğutma sistemlerini de optimize eden bu teknolojiler, hem yapıların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasını kolaylaştırıyor hem de faturalarda önemli tasarruflar sağlıyor.
Mekatronik Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şeref Gençer, Isıtma, Soğutma ve Havalandırma Sistemleri (HVAC) ile yeni nesil izolasyon tekniklerinin, binalarda enerji verimliliği açısından kritik rol oynadığına dikkati çekti.
HVAC sistemleri sayesinde sensörler, yazılım ve kontrol cihazları kullanılarak bina içindeki sıcaklık, hava kalitesi ve nem oranı gibi parametrelerin sürekli izlenebileceğini dile getiren Gençer, ihtiyaç duyulan ayarlamaların otomatik olarak yapıldığını aktardı.
Güneş ışığından en iyi şekilde fayda sağlıyor
Özellikle kış aylarında güneş ışığının konutları ısıtmadaki etkisinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Şeref Gençer, “Otomasyon teknolojileri, dışarıdan gelen güneş ışığını ve yalıtım seviyelerini dikkate alarak ısıtma sistemlerini ayarlayabiliyor, bu da konutun güneş ışığıyla doğal olarak ısınmasına da müsaade ederek ciddi bir enerji tasarrufu sağlıyor. Gereksiz tüketimin önüne geçiliyor. Böylece kış aylarındaki fatura tutarlarını neredeyse yarı yarıya indirmek mümkün.” değerlendirmesinde bulundu.
Gençer, binalardaki ısıtma ve soğutma sistemlerinin ihtiyaç olmadığında otomatik olarak kapandığını söyleyerek, “Bu sayede sistemlerin gereksiz çalışmasının önüne geçmek mümkün. Bununla birlikte bina içerisinde farklı bölgelerde, farklı sıcaklık ve iklim koşulları da sağlanabiliyor.” dedi.
Toprak Altındaki Sabit Isı Kullanılabilir
Isı geri kazanım sistemleri ile iç mekândaki sıcak hava dışarı atılmadan enerjinin geri kazanılmasının mümkün olduğunu vurgulayan Şeref Gençer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Akıllı bina otomasyon teknolojileri sayesinde uzun yıllar enerji tasarrufu yapılabilir. Özellikle kış aylarında doğalgaz faturalarında ciddi tasarruflar yapılması söz konusu. Toprağın altındaki sabit ısıyı kullanarak ısıtma giderlerini kısmak bile mümkün. Üstelik bu akıllı teknolojilerle elde edilen tasarruf sayesinde, gerçekleştirilen yatırımların geri dönüşü de kısa sürede sağlanıyor. Aynı zamanda otomasyon sistemleri oldukça uzun ömürlü. Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan bu sistemlerin, önümüzdeki yıllarda her binada olmazsa olmazlar arasında gireceğini düşünüyoruz.”