Plastik ambalajların geleceği 7. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’nde konuşuldu. İTO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen Kongre, “Dönüm Noktasındaki Plastik Ambalajlar” teması ile yapıldı. Türkiye ve global piyasalardan önemli aktörleri buluşturan etkinlikte alanında markalaşmış isimler konuşmacı olurken; dönüm noktasında bulunan plastik ambalajlarda yeşil dönüşüme dair fırsat ve tehditler, üretim ve tüketim alışkanlıklarında değişim, sektörün kapıya dayanan değişime uyum sağlamak için atması gereken adımlar ve global markaların, plastik sektöründen beklentileri gibi başlıklar ele alındı.
Sektörün geleceğinin şekillenmesi adına beyin fırtınasına dönüşen 7. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi, İTO-PAGEV iş birliğiyle düzenlendi. TÜYAP’taki Ambalaj Fuarı’ndan bir gün önce İstanbul Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Kongre’ye 500 kişi ön kayıt yaptırdı. Rekor katılımla gerçekleştirilen PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’nde; Türkiye ve dünyadan tanınmış önemli markaların temsilcileri yer aldı. İstanbul Ticaret Odası’nın kongre salonu ve üst salonları ambalajlı ürün üreticileri ve plastik ambalaj imalatçıları ile marka sahiplerinin yoğun ilgisiyle doldu. Kongre özellikle sürdürülebilirlik anlamında sektöre referans kaynağı oldu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan kongrenin katılımcıları arasında; Türkiye Çevre Ajansı, Helal Akreditasyon Kurumu, Klöckner Pentaplast, Unilever, Nestle, Pegasus, Ülker, Bell Holding, Alpla, EuPC, Starlinger, Arburg, Benli Recycling Group, Husky, Axens, Kiefel gibi kurum ve kuruluşların Başkan ve Üst Düzey Yöneticileri yer buldu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN DEĞİŞİM KAÇINILMAZ
Fırsatlar ve tehditler ile kapımızda gelen Yeşil Dönüşümün yanı sıra, dönüm noktasında bulunan ambalaj sektöründe tamamen değişen üretim ve tüketim alışkanlıkları, sektörün bu değişime uyum sağlamak için neler yapması gerektiği? Global markaların plastik sektöründen beklentileri gibi sorular panelistler tarafından irdelendi. 3 panelden oluşan Kongre’de, sektör için referans kaynağı teşkil edecek konu ve konuklar dikkat çekti. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu’nun, moderatörlüğündeki “Türkiye’de ve Dünyadaki Regülasyonların Geleceği” başlıklı 1. Panele; Türkiye Çevre Ajansı Depozito Yönetim Sistemi Direktörü Demirhan Küçük, Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, EUPC (Avrupa Plastik Üreticileri Birliği) Genel Müdürü Bernard Merkx ve Starlinger Genel Müdürü Markus Fellinger panelist olarak katıldı.
PAGEV Kongre Komite Başkanı Hamdi Yazır’ın moderatörlüğündeki, “Ambalajda Teknolojik Trendler” başlıklı 2. Panele ise Arburg Türkiye Genel Müdürü Engin Malcan, Benli Recycling Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Benli, Husky Technologıes Sürdürülebilir Çok Katmanlı Teknoloji İş Danışmanı Maxime Henry, AXENS Geri Dönüşüm İş Geliştirme Müdürü Nicolas Menet ve Kıefel Satış Müdürü Jamil Jorge katıldı. 3. Panelde, “Sürdürülebilirlikte İyi Örnekler” başlığıyla yapıldı ve Klockner Pentaplast Genel Müdürü Kurt Kuruç’un moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde; Unilever Türkiye Kurumsal İletişim Kıdemli Müdürü Çetin Yılmaz, Nestle Türkiye Satın Alma İş Ortağı Levent Uçar, Pegasus İkram Müdürü Didem Köksal, Ülker Ambalaj Geliştirme Direktörü Roza Altın ve Bell Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Öktenoğlu yer aldı.
AMBALAJ ATIĞINDA GERİ DÖNÜŞÜM HEDEFİ YÜZDE 73
7. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’ne ev sahipliği yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Kongre’de yaptığı konuşmada; 2021 tarihli Ambalaj Atıkları Yönetmeliğinin, geri dönüştürülebilir ambalajlar kullanmayı ve ülke ekonomisine kazandırmayı şart koştuğunu belirterek açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “AB’nin 2022 tarihli “Ambalaj ve Ambalaj Atığı Tüzüğü Taslağı” da 2030’da ambalaj atığı geri dönüşüm oranını %73’e çıkarmayı amaçlıyor. O halde biz de ambalaj atıklarının geri dönüşümünü ve geri kullanımını sağlamak için atık toplama ve depozito iade sistemlerini devreye almalıyız. Sonuç itibariyle plastik sektörü, “yeni yaptırımlar, ekstra vergiler ve yasaklamalara” muhatap olan, bunların zorlamasıyla “mecburiyetten çevre dostu olan bir sektör algısını” hak etmiyor. Özünde çevreci ve insan sağlığını önemseyen sektör olarak, “geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ve akıllı ambalaj” fırsatları ile sektörü ve pazarımızı daha da büyütebiliriz. PAGEV Plastik Ambalaj Kongresi’nin bu yolda önemli bir adım olmasını diliyorum. Aynı şekilde Kongre’nin, katılımcılar ve sektör adına verimli geçmesini diliyorum. Bu güzel organizasyon sebebiyle Sayın Başkanımız Yavuz Eroğlu ve ekibini bir kez daha tebrik ediyorum.”
AMBALAJLAR İSRAFI ÖNLÜYOR
7. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi’nde konuşan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu konuyla ilgili açıklamasında şu şekilde konuştu; “Dünya nüfusu her geçen gün artıyor, nüfusun sağlıklı bir şekilde beslenmesini sağlamak, sınırlı kaynakları verimli kullanarak israfı önlemek için tek çözüm plastik ambalajlar. Özellikle nüfusun artışı ile gıda israfı da hızla artıyor ve israfın önlenmesi açısından plastik gıda ambalajlarının önemi de ortaya çıkıyor. Ambalaj sektörü, her yıl 2 milyon tona yakın taze sebze ve meyvenin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabilir. Ancak plastik ambalajlarla ilgili çevreci olmadıkları doğrultusunda sürekli eleştiriliyoruz. Oysaki verdiğimiz örneklerden de görüldüğü gibi plastiklerin bu anlamda suçlanması hiç de gerçekçi değil. Gerek üretim gerekse geri dönüşümü ile plastiklerin çevreci bir malzeme olduğu konusunda tüketicilerimizin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu sebeple tüm kamuoyunda ses getirin “Plastiğin Doğada Yeri Yok, Hayatımızda Yeri Çok” kampanyamızı başlattık. Kampanyamızla milyonlara ulaştık. Geri Dönüşüm Konusunda farkındalık yarattık ve EGD (ekonomi gazetecileri derneği) ‘den ödülümüzü aldık. Yeşil Dönüşüm sektörümüz için büyük bir fırsat oluşturuyor, özellikle karbon emisyonlarının azaltılmasında Plastik diğer tüm alternatiflerinden daha sürdürülebilir bir hammadde, yeter ki kullandıktan sonra doğaya atmayalım.
Plastik sektörü olarak “sorumlu endüstri, sorunsuz çevre” misyonu ile hareket ediyoruz ve bu doğrultuda plastiklerin kullanımı konusunda kamuoyunda gerekli bilinci yaratmak en önemli hedefimiz. Aynı zamanda sektör temsilcilerimizi de dünyadaki teknolojik gelişmeler konusunda bilgilendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. “Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi” ile amacımız sektör temsilcilerimizle yurt içi ve yurt dışından konunun uzmanlarını, akademisyenleri ve yatırımcıları bir araya getirmek. Plastik ambalaj sektörü oldukça geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Sektör teknolojik gelişmelerle kendini sürekli yeniliyor. Bu gelişmeleri takip ederek, bilgi paylaşımını devam ettirebilmek için önümüzdeki yıllarda da kongremizi geleneksel olarak tekrarlayacağız. Bu vesile ile kongremizi destekleyen İstanbul Ticaret Odamıza ve Başkanımız Sn. Şekib Avdagiç’e ayrıca teşekkür ediyoruz.”