AYSAD-Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği’nin, Gaziantep Divan Oteli’nde düzenlediği “Krize Pabuç Bırakma” başlıklı toplantıya Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Resul İncearık , sektör temsilcileri ve dernek üyeleri yüksek katılım sağladı.
AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı yaptığı açılış konuşmasında, “2020 yılında pandemi ile karşı karşıya geldik. Uzak doğunun kapalı olması tedarik zincirlerinin değişmesi ile beraber çeşitli ülkelerden alıcılar geldi güzel bir ticaret ortamı oluştu. 2023 ün başından itibaren uzak doğunun açılması ve fiyat ve iç ekonomik politikalarından kaynaklı köpük müşteri gitti. Sanayicilerimiz o günleri geri arıyor. Belki de sanayi devriminden beri ilk defa böyle zor günler yaşıyor. Ayrıca iş gücü ve genel gider maliyetlerindeki artışlar, üreticiler için büyük bir zorluk oluşturuyor. Sanayicimiz yüksek faiz, yüksek enflasyon ve düşük kur arasında sıkışmış durumda. Öz sermayesi ile dönen firmaların faaliyet içi çalışarak zarar ediyorlar. Faaliyet dışı karları daha fazla. Ayakta kalma mücadelesi veriyor. Dün bugünün eseri, yarın da bugünün eseri olacak. Biliyorsunuz tıpta 3 T kuralı var. Doğru tespit, doğru teşhis, doğru tedavi. Biz bu kuralları kendi sektörümüzde düzgün uygularsak sektörümüzü eski haline kavuştururuz.
Her fabrika bir kaledir Kalelerimizi kaybetmek üzereyiz. Bu bizi çok üzüyor, sonuçta bir milli servet.
Küresel ekonomide yaşanan dalgalanmalar, ülkemiz ekonomisi üzerinde de olumsuz etkiler yarattı. Bu süreçte, ayakkabı sektörü diğer sektörler gibi zorlu sınavlardan geçti ve hala geçiyor. Ancak, krize zorluklara pabuç bırakmaya niyetimiz yok. Sektörümüzün gösterdiği dayanıklılık ve adaptasyon kabiliyeti sayesinde zorlu süreçten daha güçlenerek çıkacağımıza inanıyorum.” dedi.
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Biz sanayicilere düşen mücadele. Biz mücadelemizi yapacağız. Gazi şehrimiz her zaman her koşulda sanayisi için üretime, model olmaya devam ediyor. Şehir olarak azimle çalışıyor ve yolumuza devam ediyoruz. 160 alanda üretim yapıyoruz, binlerce ürün üretiyoruz. 5 binin üzerinde üretici firmamız var. Şehrimizde ilk 10 ayda ilk 97 milyon 860 bin dolarlık ayakkabı ihracatı yapılmış, yani geçen yıla göre yüzde 35 düşüş söz konusu. Almamız gereken önlemler var. Girdi ve nakliye maliyetleri önümüze en büyük engel olarak çıkmakta. Emek yoğun sektörlere kamu tarafından destek ve teşvik verilmesinin, kamu tarafının maliyetlerinin azaltılmasını, krediye ulaşımının kolaylaştırılmasını ivedilikle bekliyoruz. Kendi markamızı çıkartmamız gerekiyor. Dünya markalarına fason üretim yapıyoruz, bu da gurur veriyor ama yetmiyor. 80 bin metrekare alanda ayakkabı İhtisas OSB’mizi kuruyoruz, alt yapı çalışmalarına hızla devam ediyoruz, çok yakında kuraları çekilmiş olacak. E-ticaret, e-ihracat gibi pazarların değerlendirilmesin istiyoruz. Sektörün potansiyelinin farkındayız, daha da geliştirmek için çalışacağız” diye belirtti.
Ekonomist Çetin Ünsalan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Güven Karaca, Gaziantep Ayakkabı Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Başkanı Resul İncearık, Aknet Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tombalak ve AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı görüşlerini paylaştılar. Etkinlik ekonomist Şeref Oğuz’un konuşması ile tamamlandı.