Ev bakım, bebek bakım, kadın kişisel bakım, kişisel sağlık, evcil hayvan bakım ve temizlik kağıtları kategorilerinde Bingo, Molped, Molfix, Bebem Natural, Papia, Focus, Familia, Evony, Gleen, Sholk gibi 16 Türk markasını dünya çapında milyonlarca tüketiciyle buluşturan Hayat, Mersin ve Kocaeli tesislerindeki enerjiyi kendisi üreterek hem karbon ayak izini azaltıyor hem de ülke ekonomisine katma değer sağlıyor.
Türkiye’de ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi sertifikasyonuna sahip ilk akredite şirket olan Hayat, global üretim tesislerinde ortalama yüzde 80 enerji verimliliği sağlayarak hem karbon ayak izini azaltıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Yeşil ve dijital dönüşümü birlikte gerçekleştirmeyi ifade eden ikiz dönüşüm hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren şirket, tüm süreçlerinde enerji verimliliği doğrultusunda geliştirmeler yaparak sektörde enerjiyi en verimli kullanan üretici olmayı hedefliyor.
Yerinde üret, yerinde tüket
Şirketin öncü sürdürülebilirlik uygulamalarıyla yenilenebilir enerji, yeşil ve dijital dönüşüm gibi konularda önemli bir misyon üstlendiğinin altını çizen Hayat, Enerji Üretim Müdürü Serbay Tarakçı, “Bu topraklardan çıkmış küresel bir şirket olarak faaliyetlerimizi geniş çaplı ve bütüncül ele alıyoruz. Ekonomiye değer katma hedefiyle üretim hacmimizi arttırırken, kaynakları verimli kullanmaya, enerji tüketimimizi yenilenebilir çözümlerle karşılamaya da önem veriyoruz. Hayat içerisinde oluşturduğumuz Enerji Komitemiz ile tüm iş süreçlerinde uygulanacak şekilde enerji verimliliği konusunda ciddi bir farkındalık oluşturduk. Bu sayede proje havuzumuzdan enerji verimliliğini artırma fonksiyonu yüksek olanları seçerek uygulamaya alıyoruz. Operasyonlarımızın sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla ihtiyacımız olan enerjinin tamamını üretmek, yani “yerinde üret, yerinde tüket” prensibini tesislerimizde uygulamak için harekete geçtik. Bunu yüksek verimli trijenerasyon tesislerimiz ve güneş enerjisi sistemimizle gerçekleştiriyoruz. Bu yıl faaliyete aldığımız yatırımlarımız arasında 14,6 MW DC kapasiteli “Mersin Fabrikası Çatı Tipi Güneş Enerjisi” sistemimiz bulunuyor. Bu yatırımımızla yılda yaklaşık 9 bin 600 ton karbon emisyonunu engellemeyi hedefliyoruz. Bu da yaklaşık 23 bin 350 adet ağaç anlamına geliyor. Diğer taraftan 75 kW kurulu güçte, atık ısıyı değerlendirerek gerçekleştirdiğimiz elektrik üretim projemizi devreye aldık. Atık ısıdan elde ettiğimiz sıcak su sayesinde Organik Rankine Çevrimi (ORÇ) elektrik üretiyoruz” dedi.
Aynı çatı altındaki en büyük kapasiteli trijenerasyon ve güneş enerji santrali (GES) yatırımı
Mersin tesisindeki uygulamanın aynı çatı altındaki en büyük kapasiteli trijenerasyon ve GES yatırımı olduğuna değinerek sözlerine devam eden Tarakçı, şunları söyledi:
“Mersin tesisimizdeki yatırımımız bizim için çok önemli bir tecrübe oldu. Bu yatırımda elde ettiğimiz deneyimi yeni tesislerimize de transfer ediyoruz. Önümüzdeki dönem planlarımız arasında enerji üretiminde yenilenebilir enerjinin payını artırmak var. Tüm bu atılımları yaparken karbon salımı konusunda uluslararası regülasyonları takip ediyor, güncel gelişmeler doğrultusunda planlarımızı yeniliyoruz. Enerji, maliyeti yüksek ve verdiğiniz kararların anlık olarak analiz edebilmesine ihtiyaç duyulan bir sektör. Hayat içerisinde kullandığımız enerji yazılımımız sayesinde anlık olarak Enerji OEE (Overall Equipment Efficiency – Toplam Ekipman Verimliliği) verim ve maliyet analizlerini takip edebiliyoruz. Enerjiyi üretmek kadar onu yönetmenin de önemli olduğunun bilinciyle bugün olduğu gibi gelecekte de karbon salımımızı düşürmeye, yenilenebilir enerji çözümlerimizle sürdürülebilir bir dünyaya katkı sunmaya devam edeceğiz.”